19 Ocak 2012 Perşembe

Android Nedir?


Android'in Google ile bir ilişkisi olduğunu biliyoruz ama tam olarak nedir , ne değildir bilmiyoruz. Kendi nam-ı hesabıma söylemek gerekirse , android nedir diye araştırmaya başladığımda,detaylı olarak irdelediğimde bilmediğim bir çok bilgiye ulaştım ve bu bilgileri okurlarım ile paylaşmak istedim. Andorid Google tarafından bir mobil( cep telefonu) ve PDA(cep bilgisayarı) için kodlanmış linux tabanlı bir işletim sistemidir.Açık kaynak kodlu olması ile diğer geliştiriciler tarafından da geliştirilebilir olmasına imkan sağlıyor.



 Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 150,000'den fazla uygulama bulunmaktadır. Android Market ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google'ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.

Google 5 Kasım 2007'de Android işletim sisteminin geliştirildiğini duyurdu. Duyurulmasının ardından 34 adet büyük teknoloji firması , açık kaynak kodlu ve telif hakkı bulunmayan bir işletim sisteminin , teknolojiyi ve teknolojik ürünlerin geliştirilerek daha ileri seviyelere götürülebileceği hususunda fikir birliği etmişlerdir. Duyurulmasından 6 ay sonra piyasaya sürülen Android İşletim Sistemi Apache free-software ve Açık Kaynak Kodu lisansıyla geliştirilmeye açık hale gelmiştir. Android, linux kernel üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir, bu sistemde ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır.Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu java-uyumlu kütüphaneler ihtiva eden uygulama iskeleti üzerinden çalışır.


Android'in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Android Market ile uygulamalar yüklenebilmektedir.

Handset Çizimler Sistem, VGA, 2D grafik arşivler,

OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar. Depolama Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.

Bağlanabilirlik Android, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G ve Wi-Fi bağlantısını destekler.

Mesajlaşma Hem SMS hem de MMS desteği vardır.

Web Tarayıcısı Android'in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur.

Medya Destekleri Android, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video/resim formatlarını desteklemektedir.

Ek Donanımları Android, anti-titremeli vidyo/foto kameraları, touchscreenler, GPS, pusulalar, accelerometrelerde son derece yeteneklidir.

Vural Egemen SARIGÖZ
19/01/2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder