Bir blog sahibiyseniz yada genelleme yapalım bir siteniz varsa o halde sizde hukiki çerçevede sorumlusunuz demektir. Hukiki sorumluluktan kastım şudur.'' 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'' maddeleridir. Bu kanunun altında sıralanan maddeler ve fıkralar bir site sahibinin nasıl davranması ve nelere dikkat etmesi gerektiğini apaçık bir şekilde açıklıyor.Bu maddelere bir göz atalım.
Bu kanun tamamen içerik sağlayıcılar içindir dersek yanlış olmaz.
Çünkü kanunun büyük bir bölümü içerik sağlayanlarla alakalıdır.
Bir blogumuz yada sitemiz var ise sorumluluklarımız da vardır. Yalnızca yazdığımız makalelerden yada girdiğimiz içerikten değil ziyaretçilerimizin sitemizde yapmış oldukları yorumlardan da site sahibi olarak bizler sorumluyuz. Aynı şekilde sitemizde yazar olarak yazı yazan kişilerin yazılarındaki sorumluluk yazara değil sitenin sahibindedir. Özellikle haber sitelerinde bazı haberlerin altında ''aşağılayıcı ve hakaret içeren yorumlardan kaçınınız aksi halde hukuki sorumlu olursunuz.'' gibi ibareler yer alır. Yada sitelerin en altında ''sitemizde yer alan tüm içerikten yazarların kendileri sorumldur'' der. Bunlar tamamen yanlıştır tüm sorumluluk sitenin sahibindedir.
Uyarı yazıları yazmakla sorumluktan kaçmış olmuyoruz.
Bu durumun kanunda yeri vardır ve sabittir. Şu şekilde ki;
5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun sitemizdeki tüm içerikten a'dan z'ye , videodan resime tüm içerikten site sahibini yani bizleri sorumlu tutuyor.
Bu kanunun maddelerine bir göz atalım.
Madde-3'te içerik sağlayıcı yani site sahibinin sitenin herhangi bir yerinde belirlenen esas v usullere göre kendisini tanıtıcı bir bilgiyi güncel olarak bulundurmak zorundadır. Yani bloglarda ki hakkımda bölümü belki de bu tanıma uygundur.Bu sorumluluğu yerine getirmeyen site sahiplerine 2.000 TL para cezası öngörülüyor.
Site sahiplerini ilgilendiren kanunun kanun diliyle maddeleri aşağıdaki gibidir.
Madde 3 - (1) İçerik, yer ve erişim sağlayıcıları, yönetmelikle belirlenen esas ve usûller çerçevesinde tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak bulundurmakla yükümlüdür.
(2) Yukarıdaki fıkrada belirtilen yükümlülüğü yerine getirmeyen içerik, yer veya erişim sağlayıcısına Başkanlık tarafından ikibin Yeni Türk Lirasından onbin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.
İÇERİK SAĞLAYICININ SORUMLULUĞU
Madde 4 - (1) İçerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur.
(2) İçerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. Ancak, sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumludur.
Vural Egemen SARIGÖZ
27/01/2012
27/01/2012
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder